Hulp nodig? Wij helpen graag

Hoe kun je HTTP/2 gebruiken op je hostingpakket?

HTTP/2 is de nieuwe standaard voor HTTP en brengt veel verbeteringen met zich mee, waaronder hogere prestaties. We ondersteunen HTTP/2 op al onze hostingpakketten.

In dit artikel leggen we uit wat HTTP/2 precies is en hoe je dit kunt gebruiken op je hostingpakket.

Wat is HTTP/2?

Zoals de naam al aangeeft is het de opvolger van HTTP1.1. Bij HTTP2 is er gekeken naar hoe de problemen van HTTP1.1 opgelost konden worden en ook een betere performance neergezet kon worden. Hierbij kan de browser met HTTP2 meerdere verzoeken tegelijk verzenden ipv een voor een, waardoor je veel sneller een pagina opgebouwd hebt en aan je bezoeker kan laten zien.

Waarom is HTTP/2 sneller dan HTTP/1?HTTP1.1 is natuurlijk al jaren oud en daarbij is gebleken dat het protocol voor de complexe websites/webshops die we tegenwoordig hebben niet meer optimaal werkte. Daarom heeft Google toen besloten om een nieuw protocol hiervoor te ontwikkelen; SPDY. OP basis van dit protocol is later HTTP2 ontwikkeld in samenwerking met Microsoft, Facebook etc.

De verbeterde snelheid van HTTP2 t.o.v. HTTP 1.1 komt dan ook door een aantal technieken die gebruikt worden in HTTP2:

  • Multiplexing; hierbij worden meerdere verzoeken tegelijk naar de server gestuurd en bepaalt het protocol welke bestanden er als eerst opgehaald worden en/of dit in stukjes kan, zodat dit efficiënt gaat.

  • Compressie van headers; Hierbij worden zowel de bestanden als de headers gecomprimeerd (lees: compacter gemaakt) waardoor het ophalen efficiënter gaat en minder lang duurt. Des te kleiner de bestanden en/of headers des te sneller het ingeladen is.

  • Server push; normaliter wordt eerst de html van een pagina in geladen en daarna pas de javascript, css bestanden. Met deze techniek kan de browser bepalen om de laatstgenoemde ook alvast mee te sturen zodat een pagina al meer opgebouwd worden verstuurd naar de bezoeker.

Hoe kan ik dit gebruiken?

Bij de hostingpakketten van Neostrada staat overal standaard HTTP2 geïnstalleerd. Het enige wat je als klant nog zelf moet doen is een SSL certificaat aanvragen/bestellen. Wanneer je het certificaat gebruikt, oftewel een https:// verbinding opzet, dan zal je ook automatisch HTTP2 gebruiken. Hoe je precies een SSL certificaat kan bestellen, kun je lezen in onderstaande artikelen:

Bij de cloudhosting pakketten is dit echter een ander verhaal. Hierbij moet eerst de HTTP2 module geïnstalleerd worden via EasyApache. Hoe dat precies gaat kun je lezen in het artikel Hoe installeer ik extra modules/extensies op mijn cloudhosting pakket?

 

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 12 november 2017

Heeft dit artikel je geholpen?

Status

Ga naar onze statuspagina voor een overzicht van recente storingen en onderhoud.

Openingstijden

Maandag — vrijdag 9:00 — 17:00