Hoe maak ik een testomgeving met Softaculous?

Wanneer je iets nieuws wilt testen, dan is het niet handig om dit te doen op je productie omgeving. Als er dan iets misgaat, dan werkt je website niet en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij raden aan om een testomgeving te maken op een subdomein en daarmee te testen. Aangezien dit wel nog een werkje kan zijn, beschrijven we in dit artikel hoe je met de kloon-functie van Softaculous een eerdere installatie (via Softaculous) kan klonen naar een subdomein.

Stappenplan

Stap 1. Login op cPanel.

Stap 2. Klik op de optie Subdomeinen onder de categorie Domeinen.

Stap 3. Maak een subdomein aan.

Maak een subdomein aan

Stap 4. Als je subdomein gemaakt is, ga je terug naar het opties scherm van cPanel.

Stap 5. Klik op de optie Softaculous Apps Installer onder de categorie Software.

Stap 6. Klik op Installations.

Stap 7. Klik op het kloon-icoontje naast de installatie die je wilt klonen.

Klik op Clone

Stap 8. Bij Choose Domain selecteer je het subdomein dat je zojuist hebt aangemaakt.

Stap 9. Klik op Clone Installation.

Stap 10. Je installatie is nu gekloond naar je subdomein. Je kan dit subdomein gebruiken om te testen. Deze installatie is verder niet geschikt om terug te verplaatsen naar de live website. Hiervoor kan je een Staging omgeving gebruiken.

Lees ook: Hoe maak ik een staging omgeving met Softaculous?

Veelgestelde vragen

Ik heb nu een installatie of data op het doel, kan ik de clone uitvoeren?

Wanneer er data op het doel aanwezig is, ongeacht of dit het subdomein of doel pad is, kan je hier niet naartoe klonen. Je zal voordat je richting deze map kan clonen eerst deze moeten legen. Wil je de data in deze map bewaren? Hernoem deze map dan, en maak een nieuwe map aan met de originele naam zodat je daar de clone in kan uitvoeren.

Kan ik dit ook doen als ik een installatie niet via Softaculous heb gedaan?

Ja dat kan wel maar dat vergt meer werk. Je kan hiervoor de volgende stappen als leidraad gebruiken. Omdat dit niet gaat om de standaardmethode die Neostrada aanbiedt leveren we hier geen support op.

Je kan een nieuwe database voor je subdomein aanmaken en daar dan de data van je productiedatabase naar importeren. Vervolgens moet je alle bestanden van je productieomgeving kopiëren naar de map van je subdomein. Als laatste stap moet je in je configuratiebestand de nieuwe database gegevens instellen en wellicht moet je nog wat URLs in je database aanpassen naar de URL van je subdomein.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 30 juli 2019