Inloggen op SSH met SSH keys

Om in te loggen met SSH keys is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je public key is toegevoegd aan je hostingpakket en dat jouw applicatie (PuTTY en/of Terminal) weet waar jouw private key staat. In dit artikel leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat jouw public key wordt toegevoegd aan je hostingpakket en hoe je vervolgens kunt inloggen met SSH.

Maak een eigen authorized_keys bestand aan

Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er op je hostingpakket in de .ssh map een bestand genaamd authorized_keys staat. Deze maak je zelf aan via File Manager via cPanel of je logt in met SSH met je cPanel wachtwoord. Maak het bestand aan (in de .ssh folder) en stop hierin de inhoud van je public key (openbare sleutel)

Log in op SSH via Terminal

Gebruik het volgende commando om je private key toe te voegen aan je SSH agent:

ssh-add

Vul het wachtwoord van je SSH keypair in en druk op ENTER. Hierna zul je zien dat je identiteit is toegevoegd:

ssh-add
Enter passphrase for /Users/neostrada/.ssh/id_rsa:
Identity added: /Users/neostrada/.ssh/id_rsa (/Users/neostrada/.ssh/id_rsa)

Maak vervolgens met verbinding met SSH met het volgende commando:

ssh username@hostname -p 4000

Hierbij pas je username aan naar de gebruikersnaam van je cPanel en hostname is de domeinnaam van je hostingpakket. Type yes in en druk op ENTER. Hoera, je bent nu ingelogd op SSH ZONDER wachtwoord maar MET SSH keys.

Log in op SSH met PuTTY

Om met PuTTY in te kunnen loggen op SSH moet je ervoor zorgen dat je private key is toegevoegd in PuTTY. Gebruik hiervoor onderstaande stappen:

Stap 1. Open PuTTY.

Stap 2. Ga naar Connection > SSH >Auth

Stap 3. Klik op Browse en selecteer je private key. Geef je wachtwoord op en je private key wordt toegevoegd.

Stap 4. Ga naar Session en vul de onderstaande gegevens in

• Host Name: Vul hier de naam van je hostingpakket in

• Port: vul hier poort 4000 in

Stap 5. Klik op Open.

Stap 6. Vul je gebruikersnaam in (dit is je cpanel gebruikersnaam)

Stap 7. Hoera, je bent nu ingelogd op SSH ZONDER wachtwoord maar MET SSH keys.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 6 november 2018