Waarom geeft mijn website een wit scherm (WSOD)?

Wanneer je een wit scherm krijgt is er meestal iets aan de hand met de PHP code van je website. Belangrijk hierbij is om dan te achterhalen wat de precieze PHP error is zodat je deze kan oplossen en je website/webshop weer online komt. In dit artikel geven we je tips hoe je dit probleem kunt oplossen.

Stappenplan display_errors inschakelen op Shared servers

De eerste stap is om te achterhalen welke foutmelding er precies is. Hiervoor moet je de PHP optie display_errors aanzetten via cPanel.

Stap 1: Log in op cPanel.

Stap 2: Klik op de optie Select PHP Version onder de Software categorie.

Select PHP version

Stap 3: Klik op Switch To PHP Options. Als je PHP versie op native ingesteld is kan je dit niet doen. Kies dan voor een andere versie PHP en klik op Set as current.

Switch to PHP options

Stap 4: Zet naast display_errors een vinkje. De wijziging wordt automatisch opgeslagen.

display_errors

Stap 5: Bezoek de website.

Nu je display_errors aan hebt gezet, kun je de website nogmaals bezoeken en daar zal dan een PHP error uitkomen. Op basis van die foutmelding kun je bepalen of dit iets is wat je simpel even kan aanpassen in de code of dat je een back-up gaat terugzetten.

Lees ookHoe herstel ik een back-up van mijn website met AutoBackup?

Indien er nog geen errors zichtbaar zijn

Mocht je nog geen foutmelding te zien krijgen, dan zit er hoogstwaarschijnlijk iets in je website wat de display_errors optie uit cPanel tegenhoudt. Zet dan dit stukje code in je index.php bestand tussen de <?php tags:

error_reporting(E_ALL);

ini_set(‘display_errors’, TRUE);

ini_set(‘display_startup_errors’, TRUE);

Met dit stukje code schakel je de display_errors in, en zal je de PHP errors te zien krijgen.

Stappenplan log_errors inschakelen op Shared servers

Soms is het niet gewenst om display_errors in te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je de errors niet wil laten zien aan je bezoekers wil laten zien. De log_errors optie in cPanel is hier een goed alternatief voor, de errors worden dan opgeslagen in een logbestand.

Stap 1: Log in op cPanel.

Stap 2: Klik op de optie Select PHP version onder de Software categorie.

Select PHP version

Stap 3: Klik op Switch to PHP options. Als je PHP versie op native ingesteld is kan je dit niet doen. Kies dan voor een andere versie PHP en klik op Set as current.

Switch to php options

Stap 4: Zet naast log_errors een vinkje. Standaard is deze ingeschakeld.

log_errors

Stap 5: Ga terug naar het hoofdscherm van cPanel.

Stap 6: Klik op de optie Bestandsbeheer onder de Bestanden categorie.

Bestandsbeheer

Stap 7: Ga naar de documentmap van je domein. Voor het hoofddomein van je pakket is dit public_html

Stap 8: Open het error_log bestand door te rechtsklikken op dit bestand, en op Edit te klikken.

Je ziet hier de PHP errors in chronologische volgorde terug.

Stappenplan display_errors inschakelen op Cloud servers

Stap 1: Log in op het cPanel account van de klant.

Stap 2: Klik op de optie MultiPHP INI Editor onder de categorie Software.

MultiPHP ini editor

Stap 3: Selecteer het domein waar je de display_error optie voor wil inschakelen.

Selecteer domein

Stap 4: Schakel display_errors in.

Display errors inschakelen

Stap 5: Klik op Apply.

Apply

Stap 6: Ga naar de website.

Nu je display_errors aan hebt gezet, kun je de website nogmaals bezoeken en daar zal dan een PHP error uitkomen.

Stappenplan log_errors inschakelen op Cloud Servers

Standaard staat log_errors ook op Cloud servers ingeschakeld. Als dit het geval is kan je de stappen 1 tot en met 5 overslaan. Mocht deze log leeg zijn kan je deze stappen alsnog uitvoeren om de log_errors in te schakelen.

Let op: Met deze instellingen schakel je log_errors in voor je volledige Cloud, per PHP versie.

Stap 1: Log in op WHM.

Stap 2: Ga naar MultiPHP INI Editor onder de categorie Software.

MultiPHP ini editor

Stap 3: Ga naar Editor Mode en selecteer de PHP versie waar je deze aanpassing voor wil maken.

Edit INI settings

Stap 4: Ga naar de regel waarop log_errors = Off is opgenomen en verander deze naar log_errors = On. Gebruik CTRL-F op Windows om te zoeken, of Command-F op MacOS om te zoeken. Er zijn meerdere regels opgenomen in de INI editor die log_errors bevatten, de regel die we gaan aanpassen laten we in het voorbeeld zien.

log_errors

Stap 5: Klik op Save

Save

Stap 6: Ga naar de website, als er PHP fouten in de website zitten maak je hiermee een error_log entry aan.

Stap 7: Log in op het cPanel account van de klant.

Stap 8: Klik op de optie Bestandsbeheer onder de Bestanden categorie.

Bestandsbeheer

Stap 9: Ga naar de documentmap van het domein. Voor het hoofddomein van het pakket is dit public_html

Stap 10: Open het error_log bestand door te rechtsklikken op dit bestand, en op Edit te klikken.

Je ziet hier de PHP errors in chronologische volgorde terug.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 22 augustus 2019